Nepohoda ve střevech je častý problém a nastolit správnou symbiozu někdy není jednoduché.

Dysbiozu jsem zažila na vlastní kůži minulý rok

Napadla mě borellie a s tou není žádná sranda. Byla jsem nucena použít silná antibiotika.

 

Samozřejmě jsem si tím rozhodila střeva.  Dlouhou dobu jsem se cítila jako nafouklý balon a trpěla zácpou. Pomalu, ale jistě jsem začala přibývat na váze. Měla jsem pocit, že mám v břiše kameny. Trávení se mi zpomalilo.

Věděla jsem, že musím obnovit střevní mikroflóru. Nasadila jsem speciální probiotika v kapslích.

antibiotika

 

Dobrá a čím mohu podpořit obnovu mikroflory dál? Začala jsem studovat. Jedním ze zdrojů jsou jogurty. Jogurty jsou docela fajn, ale za prvé mléko zahleňuje a potom je také plné antibiotik, kterými se krávy léčí. A najednou jsem na to narazila! No jasně, že mě to nenapadlo dříve.

Kysané zelí!

Kysané zelí se používá odjakživa. Přestože naši předkové netušili, jak prospěšné jsou bakterie mléčného kvašení, používali ho odjakživa. Námořníkům zachraňovalo život na dlouhých mořských plavbách.  A tak znovu pročítám, jak jsou bakterie mléčného kvašení úžasné pro střeva a napomáhají rozmnožit se, těm hodným, zatímco ty špatné, které způsobují hnilobné procesy ve střevech, likviduje.

A tak začala moje cesta k objevování FERMENTACE.

Frementace

Přečetla jsem studie domorodých komunit, které se dožívaly vysokého věku a téměř se zde nevyskytovaly žádné choroby. Zjistilo se, že domorodci ve velkém konzumují fermentované potraviny jako japonské natto, kefír, kimči, kysané zelí, kyselé ryby, miso pasta nebo nápoj kombucha. Výhody, účinky a také, jak fermentovat jednoduše a v domácím prostředí najdete v mém článku zde >>

 

Pravidelná konzumace kysaných výrobků a probiotik a prebiotik se zdá být v této době to nejlepší, co můžeme pro svá střeva udělat. Poslední výzkumy ukazují, že v kombinaci se zdravou má příznivý vliv na alergie, stárnutí, obezitu i celou řadu dalších chorob včetně AIDS a diabetu 2. typu.

Upravila jsem tedy stravu a každodenně zařazuji kysané výrobky. Moje váha jde konečně dolů a břicho se zplošťuje. No snad to do plavkové sezony zvládnu.

A jak si posilujete vy přátelské bakterie?

Mohlo by se vám také líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *