Nejlepší způsob, jak optimalizovat svůj střevní mikrobiom je úpravou stravy.
Vyhněte se geneticky upraveným surovinám, zpracovaným surovinám, pasterizovaným potravinám, chlorované vodě z kohoutku a především se snažte zredukovat spotřebu obilovin a cukru. Pasterizované potraviny mohou poškodit zdravé bakterie a cukr podporuje růst patogenních kvasinek a dalších hub. Lepek je obecně škodlivý pro mikrobiom a celkové zdraví.
Strava pro zdravou střevní mikroflóru musí být bohatá na nezpracované, neslazené a fermentované potraviny.
Fermentace je proces přeměny za pomoci bakterií mléčného kvašení (Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus).
Příkladem kvašených potravin je kysané zelí, kvašená zelenina pickles, kvašené mléčné výrobky (jogurt a kefír vyrobené nejlépe z nepasterizovaného organického mléka nebo alespoň v domácích podmínkách), miso. Kvašené potraviny jsou klíčové při udržování a obnově střevní mikrobioty. Mají vynikající výsledky při léčbě propustnosti střeva.
Malou porci kvašených potravin je vhodné zařazovat ke každému jídlu. Běžně dostupná probiotika z lékárny nikdy nenahradí kvalitní zdravé jídlo.
Recept na pickles
Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme kmín a sůl a důkladně rukama prohněteme a promačkáme.
Je to důležité dělat to tak dlouho, až ucítíte mezi prsty, že zelenina pouští šťávu. Přibližně 5 minut.
Poté zeleninu natlačíte přímo do kvašáčku, pokud jste jeho majiteli. Nebo do keramické či skleněné nádoby a něčím zatížíte.
Zelenina musí být úplně zmáčknutá a voda, kterou bude pouštět, byla po celém povrchu. Tím začne kvasící proces. Zelí je třeba do nádoby důkladně natlačit, aby v něm nezůstal žádný vzduch, protože kvašení by pak neproběhlo a zelí by se zkazilo.
Umístíte na místo s běžnou pokojovou teplotou (ne k topení ani na sluníčko) a necháte přibližně 4 dny kvasit.
Výsledná zelenina musí jemně chroupat a mít lehce nakyslou chuť.
Zařazujte do jídelníčku každý den.
Můj tip: Výborné je zelí s křenem. Kupte si nádobu s pružinou jako na obrázku, zabraňuje přístupu vzduchu.